‘Welke studie past bij mij? Welk beroep past bij mij?’ zijn vragen die veel jongeren zich stellen. Het maken van een studiekeuze is dan ook geen eenvoudige opgave. Er zijn enorm veel studierichtingen waar je uit kunt kiezen. Sommige opleidingen lijken op elkaar, maar blijken als je je er goed in verdiept toch net weer iets anders te bieden. Daarnaast worden veel studierichtingen op verschillende opleidingsniveaus aangeboden en kan je je afvragen welk soort opleiding het beste bij jouw karakter past. Het doen van alleen een studiekeuzetest lijkt vaak niet voldoende te zijn, omdat deze geen rekening houdt met persoonlijke drijfveren. Veel studenten stoppen dan ook halverwege het eerste studiejaar om zich opnieuw te oriënteren en een nieuwe studie te kiezen. Dit wordt makkelijker als je weet waarvoor jij zonder moeite in beweging komt, weet waar je interesses naar uit gaan en je je bewust bent (of wordt) van je talenten. Als je kiest voor een studie die bij je past, zal je meer plezier ervaren en beter gemotiveerd zijn je studie met succes af te ronden.

Waarom studiekeuzecoaching bij SMILE?

Studiekeuzecoaching bij Smile Coaching & Trainingen maakt het mogelijk een bewuste keuze te maken. Hiervoor is het belangrijk te weten wie je bent en wat jou motiveert, dus waar je blij van wordt en waar je een voldaan gevoel van krijgt. Het uitgangspunt is dan ook inzicht krijgen in jezelf, je bewust worden van de waarden, doelen en motieven die bij jou horen. Met deze kennis kan je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Met behulp van de test van Reiss Motivation Profile wordt jouw profiel op basis van 16 levensmotieven, oftewel persoonlijkheidsfactoren, eenvoudig in beeld gebracht. Hierdoor zijn er geen ellenlange gesprekken met je coach nodig om erachter te komen wie je bent. Dit bespaart tijd en dus kan er in korte tijd meer worden bereikt.
Een extra voordeel van het motivatieonderzoek is dat je het inzicht in jezelf ook kan gebruiken bij bijvoorbeeld een presentatie voor een toelating tot een studie, het vinden van een geschikte stage, het schrijven van een motivatiebrief en later bij sollicitaties.

Door deze zelfkennis te combineren met jouw interesses en actief te onderzoeken welke opleidingen en beroepen bij jou passen, zal je aan het eind van het studiekeuze traject van SMILE aanbevelingen krijgen waarmee je een bewuste en gemotiveerde keuze kan maken. In het onderzoek wordt tevens meegenomen welk type onderwijs het beste bij jou past en aan welke randvoorwaarden jouw studie moet voldoen.

Wij kiezen bewust voor aanbevelingen, omdat wij ervan overtuigd zijn dat er meerdere opleidingen zijn die bij jou passen en dat je studiekeuze niet bepalend is voor de rest van je leven. Wij streven ernaar om jouw carrière te laten starten met een opleiding die bij je past. Niemand kan voorspellen hoe jouw loopbaan eruit gaat zien, maar een studiekeuzetraject bij SMILE kan er in ieder geval voor zorgen dat je de kant op gaat waar jij energie van krijgt en  daarmee dus ook een grote kans van slagen heeft.

Studiekeuze coaching is geschikt voor jongeren vanaf 17 jaar:

 • scholieren in het examenjaar VMBO
 • scholieren in het (voor)examenjaar HAVO en VWO
 • studenten die liever naar een andere studie overstappen
 • MBO’ers die naar het HBO door willen stromen
 • HBO’ers die naar een universitaire opleiding door willen stromen
 • HBO’ers en WO’ers die moeite hebben met het kiezen van hun Master

“Je carrière starten met een opleiding die bij jou past.”

Programma Studiekeuze

Het studiekeuze traject duurt tussen de 6 en 10 weken. In deze periode voer je meerdere gesprekken met jouw coach en ga je ook zelf actief op onderzoek uit.

Het programma is als volgt opgebouwd:

 • Na het intakegesprek maak je thuis de test van Reiss Motivation Profile. Het maken van de test duurt ongeveer 30 minuten.
 • Tijdens het eerste gesprek wordt het Reiss Motivation Profile aan jou uitgelegd, worden voorbeelden uit het dagelijks leven besproken en is er ruimte om vragen te stellen. Zo krijg je steeds meer inzicht in hetgeen jou motiveert. Deze sessie duurt 2-2,5 uur.
 • Vervolgens gaan wij onderzoeken welke beroepen en werkvelden jou aanspreken en waar mogelijk jouw talenten liggen. Samen met je coach onderzoek je wat jou aan een bepaalde baan zo leuk lijkt en wat je ervan verwacht. Heb je een reëel beeld of is het misschien alleen een bepaald onderdeel dat je zo aanspreekt? En wat heb je nodig om dat doel te bereiken? Reiss Profile geeft naast advies op het gebied van studiekeuze ook inzicht in welke beroepsrichting, soort werk en type onderwijs het beste bij jou past. Deze bevindingen worden naast jouw profiel gelegd en samengevoegd. Zo komen wij steeds dichter bij de richting en/of opleiding die bij jou past.
 • Zelf zal je Open Dagen gaan bezoeken, je in informatiesites van scholen verdiepen, je inschrijven voor meeloopdagen en proberen met mensen in contact te komen die jou meer over een beroep kunnen vertellen.
 • Het laatste gesprek is een afrondend gesprek met jou en je ouder(s)/verzorger(s) waarin het traject, de aanbevelingen van SMILE en jouw tussentijdse bevindingen besproken worden.

Tarief

 • Vanaf € 540,00, keuze uit 3 modules
 • Buiten Ouderkerk aan de Amstel hanteren wij een kilometer- en reistijdvergoeding
 • Extra coachingsgesprekken kosten per uur € 62,50

Neem geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie over studiekeuze.

schrijf je nu in